فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس مصلایی پور یزدی، مهدی کهکی* صفحات 9-28

    توجه به روایات تفسیری در ذیل آیات، تشکیل «خانواده حدیث» و نیز دقت در نوع دستوری عبارات و واژگان در زبان عربی و نقش آن ها در جمله، از جمله راهکارهای فهم دقیق آیات قرآن کریم است. یکی از این موارد، دقت در ترکیبات اضافی (مضاف و مضاف الیه) در زبان عربی است که انواع مختلفی دارد و گاهی ظاهر الفاظ، به دلایل گوناگون از جمله إعراب تقدیری و اضافه موصوف به صفت، مخاطب را در صورت عدم دقت به چنین مواردی، دچار اشتباه ساخته و از فهم مراد دقیق متن باز می دارد. این مطالعه سعی دارد تا با کاربست این موارد در آیه 61 سوره توبه و با تکیه بر تعبیر «... قل اذن خیر لکم...» کارآیی آن ها را در ترجمه و فهم متون دینی روشن تر سازد. بر این اساس, تعبیر «اذن خیر» نوعی ترکیب اضافی (اضافه موصوف به صفت) است که به معنای خوش بین بودن پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) نسبت به افراد جامعه می باشد و مراد از آن با توجه به روایات، ارتباط تنگاتنگ ایشان با امیرالمومنین (علیه السلام) و توجه ویژه نسبت به آن حضرت است.

    کلیدواژگان: آیه 61 توبه، تفسیر ادبی، صفات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، فضائل امیرمومنان علیه السلام، اذن خیر
  • اسماعیل ملکوتی خواه* صفحات 29-48

    طلاق و گسست خانواده در دین اسلام، امری نکوهیده و مورد غضب خداوند است ولی اگر تداوم زندگی مشترک به خاطر ناسازگاری شدید و پایدار، میسر نباشد، جدایی همسران موجه می نماید. تعبیر قرآنی «سراحا جمیلا» (احزاب/ 28، 49)، بر ضرورت زیبا و اخلاق مدارانه بودن  شیوه تعامل همسران با یکدیگر در فرایند طلاق دلالت دارد تا ضمن رهایی زن، کرامت وی نیز مخدوش نگردد. این پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی سامان یافته، پس از بررسی مفهوم «سراح جمیل»، به بازخوانی و مستندسازی دیدگاه های مفسران در مورد این آموزه قرآنی پرداخته تا شاخصه های ایجابی و سلبی طلاق زیبا را ارایه نماید. یافته های پژوهش بیان گر آن است که واژه «جمیل» در قرآن کریم در مورد راهبرد شایسته و زیبای انسان ها در شرایط طاقت فرسا به کار رفته و انگیزه مثبت، رعایت مقررات طلاق، ایفای شایسته حقوق مادی و معنوی، یاس از اصلاح و آشتی، خوش گفتاری و خوش رفتاری، مشورت و توافق سازنده، پاسداشت حرمت یکدیگر و احترام به حق انتخاب همسر آینده، بخشی از شاخصه های ایجابی طلاق زیبا است و در مقابل، خشونت های گفتاری و رفتاری، ضرر رسانی و ستم بر یکدیگر، کتمان حقایق، بهتان و رفتارهای گناه آلود، بخشی از شاخصه های سلبی طلاق زیبا است.

    کلیدواژگان: آیات 28 و 49 احزاب، تفسیر تربیتی، سراح جمیل، طلاق زیبا
  • سید عیسی مسترحمی* صفحات 49-62

    ویژگی های زمین ازجمله مسایلی است که با اهدافی خاص در قرآن کریم و دانش بشری مورد توجه قرار گرفته است. «دحو الارض» نمونه ای از این ویژگی هاست که خدای متعال در سی امین آیه سوره نازعات با طرح آن، به مرحله ای از آفرینش زمین اشاره دارد. مفسران از دیرباز به فراخور دانش خویش یا با توجه به فهم مخاطبان و نیز منابعی که در اختیار داشتند، تفاسیر گوناگونی از دحوالارض ارایه داده اند. برخی بر پایه روایات آفرینش زمین، خروج زمین از زیر آب و گسترده شدن آن را تفسیر معتبری برای این آیه شمرده اند. گروهی نیز با استناد به معانی واژه دحو و استخدام دانش های جدید بشری، آن را اشاره به حرکت و شکل زمین دانسته اند. مطالعات میان رشته ای قرآن و نجوم و بررسی واژگانی «دحو» و پذیرش قاعده امکان استعمال لفظ در بیشتر از یک معنا در قرآن کریم و نیز بهره گیری از یافته های قطعی علمی در حوزه کیهان شناسی و حرکت اجرام آسمانی نتیجه می شود که دحوالارض به یک روند بسیار طولانی اشاره دارد که با جداشدن زمین از جرمی دیگر و پرتاب شدنش در فضا آغاز شده و تا به شکل کروی درآمدن و فراهم شدن شرایط اولیه حیات بر آن ادامه می یابد.

    کلیدواژگان: آیه 30 نازعات، تفسیر علمی، دحوالارض، آفرینش زمین، حرکت زمین، شکل زمین
  • محمدکاظم رحمان ستایش، طلعت حسنی بافرانی، فاطمه زهرا آل ابراهیم دهکردی* صفحات 63-84

    آیه اکمال که از آیات شاخص در موضوع ولایت است در طول تاریخ معرکه آراء مفسران فریقین بوده است. برخلاف دیدگاه اکثر مفسران اهل تسنن، دیدگاه اکثر مفسران شیعی حاکی از دلالت آیه بر ولایت امیرمومنان علیه السلام است. البته روایات دال بر این معنا محدود در مصادر روایی شیعه نیست و در برخی مصادر روایی اهل سنت منعکس شده است. بر این پایه بعید نیست که اختلاف ها در مورد دلالت آیه، ریشه در امری غیر از روایات داشته باشد و آن چگونگی فهم ارتباط موجود میان آیه اکمال و آیه محرمات از طعام است. فهم نادرست این ارتباط، زمینه طرح دیدگاه ناسازگاری سیاقی در استدلال به آیه اکمال بر ولایت امیرمومنان× را فراهم آورده است. در این راستا نگاهی توصیفی تحلیلی به دیدگاه و خاستگاه آن نشان می دهد: آیه اکمال خواه پیوستگی نزولی با آیه محرمات طعام داشته باشد و خواه نداشته باشد، با توجه به متوقف نبودن دلالت آیه محرمات از طعام بر آیه اکمال و تغییر لحن در آیه اکمال، آیه ای معترضه است؛ آیه اکمال با دلالت بر ولایت امیرمومنان× به حسب معنا با آیه محرمات از طعام مرتبط است؛ روایات صادره از معصومان^ در خصوص آیه اکمال، کوششی هوشمندانه به منظور اثبات نادرستی این دیدگاه بوده است.

    کلیدواژگان: آیه اکمال، قاعده سیاق، نظام روایات، ولایت امیرمومنان(ع)
  • علیرضا شریف*، یوسف همتی، سید مجید مطهری نژاد صفحات 85-104

    در سوره اسراء اشاره به دو فساد بنی‏اسراییل شده است. عده‏ای از مفسران وقوع این فسادها را در زمان‏های گذشته دانسته اند. از این میان بخش قابل توجهی از تفاسیر، وقوع این فساد و سرکوبی آن را در زمان بخت النصر می‏دانند. حال آنکه در هیچ یک از روایات مصداق «اولی باس شدید» به افرادی در گذشته اطلاق نشده است و به تبع آن فساد بنی اسراییل و همچنین سرکوبی فساد بنی‏اسراییل نیز توسط «اولی باس شدید» در آخرالزمان تحقق خواهد یافت. صاحب جامع البیان وقوع این فساد و سرکوبی آن را در زمان بخت نصر می داند اما بقیه مفسران در این باره یا نظریه جدیدی را ارایه نکرده اند یا بدون هیچ گونه اظهارنظری در مورد آن، صرفا به نقل نظر وی پرداخته اند. مقاله حاضر با بررسی و تحلیل متون تفسیری، به نقد و بررسی امکان وقوع فساد مطرح شده در آیه چهارم سوره اسراء در قبل از اسلام، می‏پردازد. وقوع فساد و سرکوبی آن در زمان قبل از اسلام به ویژه توسط بخت نصر، را بر پایه شواهد تاریخی موجود و دلایل روایی و تحلیل منطقی رد نموده و امکان وقوع این وعده را اولا به دوران پس از اسلام و سپس به طور دقیق تر به حوالی زمانی دوران آخرالزمان و قبل از ظهور موکول می نماید.

    کلیدواژگان: آیه 4 اسراء، آخرالزمان، اولی باس شدید، فساد بنی اسرائیل، صهیونیسم، بخت النصر
  • محمدهادی یدالله پور، اصغر زاهدی تیر* صفحات 105-124

    آیه 64  آل عمران  بعد از تبیین توحید، بیان انحراف، تهدید و قهر در آیه مباهله، با روش مهرورزانه ای به تعامل میان خداباوران بر سه اصل توحید، ربوبیت الهی و  پرهیز از شرک در نظر و عمل تاکید دارد. قرآن در مقابل واقعیت های تحریف شده در تعالیم پیامبران گذشته با استدلال ایستادگی و اعتقاد به تثلیث و تصلیب و فرزندخواندگی حضرت مسی× را نفی نموده است. بررسی آیه فوق نشان می دهد پس از جریان مباهله و عقب نشینی بزرگان مسیحیت و قبول جزیه، با خطاب «یا اهل الکتاب تعالوا إلی کلمه سواء بیننا و بینکم» آنان را به گوهر مشترک بین ادیان؛ یعنی توحید و نفی شرک و ربوبیت غیرخدا و تسلیم در برابر حق دعوت نموده است. از این رو می توان با تکیه بر این آیه، روابط و تعامل سازنده با تاکید بر مشترکات را بنا نهاد و هر آنچه که تخاصم و تحقیر در راه دعوت است را به بنیانی استوار از مبانی مشترک در روابط، به کناری نهاد. از سوی دیگر محتوای این آیه شیونات مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسان که با وضع قوانین اجتماعی همراه است را نیز شامل است و بر اثبات مالکیت حقیقی و نفی ربوبیت غیرخدا و زدودن شرک از اندیشه و رفتار و تحقق امت واحده اسلامی دلالت دارد.

    کلیدواژگان: آیه 64 آل عمران، تفسیر کلامی، توحید، دعوت اهل کتاب
  • حسین علوی مهر، صدیقه پروان* صفحات 125-146

    «برهان رب» از موضوعات مطرح در قصه حضرت یوسف× و یکی از عبارت های مورد مناقشه در قرآن کریم است که مفسران، اظهارنظرهای گوناگونی درباره آن ارایه داده اند. برخی از مفسران مشاهده ناظر بیرونی را به عنوان «برهان رب» دانسته اند که برگرفته از روایات مجعول و دور از شان مقام نبوت و عصمت حضرت یوسف× است. دیگر مفسران امداد غیبی، مشاهده جمال الهی و عصمت را به عنوان «برهان رب» معرفی کرده اند. از میان نظرهای متعدد ارایه شده، این نظرها پرتکرارترین و قابله عرضه ترین آنهاست؛ پژوهش حاضر در صدد است تا «عصمت» به عنوان مهمترین نظر مطرح شده از سوی اکثر مفسران خاصه را به تفصیل مورد نقد و بررسی قرار دهد. بر این پایه با استفاده از شواهد و قراین عقلی و نقلی، ادله دیدگاه های بالا ناکافی هستند و «برهان رب» نور هدایت و توفیق است.

    کلیدواژگان: آیه 24 یوسف، تفسیر کلامی، برهان رب، حضرت یوسف×، عصمت، نور هدایت، توفیق اجتناب از گناه
  • محمود اکبری، رضا شکرانی* صفحات 147-164

    درون مایه آیه 94 سوره نساء، تمرکز بر مولفه های تقریب گرایی امت اسلامی است که همزیستی مومنان را از طریق تقویت دوستی و محبت قلبی آنان در پی دارد. موضوع محوری آیه نهی از عوامل پدیدآورنده کشتار درونی و اهمیت تبیین رویدادها جهت جلوگیری از تکرار و پیامدهای پشیمان گر آن است. مقاله حاضر درصدد آن است تا به بیان مولفه های تقریب امت اسلامی بر پایه تفسیر آیه فوق بپردازد. یافته های مقاله بیانگر آن است که توجه به مقتضیات ایمان ازجمله موضوع ولاء مثبت مومنان و ولاء منفی آنان، نسبت به دشمنان، مدنیت یا همان فهم حدود روابط درونی و کاربست آن بر پایه آموزه های دینی، پرهیز از چالش های تقریب گرایی درصورتی که با دید راهبردی مورد توجه قرار گیرد، بسیاری از اختلاف ها و تبعیدها را به تقریب درونی امت اسلامی سوق خواهد داد.

    کلیدواژگان: آیه 94 نساء، تفسیر کلامی، تقریب مذاهب، امت اسلامی، مولفه های تقریب گرایی
  • محمدجواد اسکندرلو* صفحات 165-188

    آیه پنجاه و چهارم سوره مایده که به آیه ارتداد نامبردار است، از مهم ترین و چالش برانگیزترین آیات میان مفسران فریقین است. درباره تفسیر و تعیین مصداق «قوم» در آیه «یا ایها الذین آمنوا من یرتد منکم عن دینه فسوف یاتی الله بقوم یحبهم و یحبونه...»، مفسران اهل سنت غالبا ابوبکر، ابوموسی اشعری و انصار را معرفی کرده و مفسران شیعه، علی×، سلمان فارسی و یارانش و حضرت مهدی# و پیروانش را مصداق آیه شریفه دانسته اند. در مقاله پیش روی، دلایل هر یک از مفسران مذکور با روش توصیفی تحلیلی مورد نقد و بررسی قرار گرفته و در پایان، حضرت مهدی# و یارانش به عنوان مصداق اتم و اکمل آیه، قول مختار و نظریه برتر شناخته شده است. البته از آنجا که این قول از باب تطبیق است، شامل تمام مومنان و رزمندگانی که تا زمان ظهور آن حضرت، پدید آیند و واجد اوصاف مذکور در آیه باشند، نیز می شود.
    واژگان کلیدی

    کلیدواژگان: آیه54 مائده، تفسیر کلامی، تفسیر تطبیقی، یاوران حضرت مهدی(عج)
  • علی عسکری یزدی، سید علی محمد موسوی* صفحات 189-204

    آیات 31 نور، 53 و 59 احزاب به عنوان آیات حجاب مشهور است. پژوهش حاضر درصدد بررسی روش تفسیر آیات فوق از دیدگاه صاحبان تفاسیر الکشاف و المیزان است. بر پایه ترتیب نزول و ظاهر آیات، خدای متعال ابتدا در آیه 53 احزاب به مردان مومن دستور می دهد که مواجه آنها با همسران پیامبر| «من وراء حجاب» باشد. سپس در آیه 59 از زنان مومنه می خواهد خود را با «جلباب» بپوشانند، تا مورد آزار نامحرمان قرار نگیرند. سرانجام در آیه 31  نور با ذکر جزییات مسیله حجاب، حد و حدود آن را ترسیم می فرماید. در این میان زمخشری گاهی با استناد به روایات ضعیف، تفسیر غیر قابل قبولی را از آیه مورد بحث ارایه داده است که در هنگام مقایسه نظرهای ایشان با نظرهای علامه طباطبایی و ارزیابی دلایل و مستندات ایشان، برخی نظرهای زمخشری مانند: «سبب نزول آیه 53 احزاب ناراحتی و غیرت خلیفه دوم از رفت وآمد مردان اجنبی به منزل پیامبراکرم| است» به طور قطع قابل خدشه است. همچنین هر دو مفسر گاهی بدون دلیل، دست از ظاهر آیه برداشته و تفسیری خلاف ظاهر ارایه کرده اند.

    کلیدواژگان: آیه 31 نور، آیه 53 و 59 احزاب، آیات حجاب، حدود حجاب، تفسیر الکشاف، تفسیر المیزان
  • علی اکبر کلانتری* صفحات 205-226

    برخلاف تلقی رایج که «حیوانات، از نعمت عقل و فهم و از موهبت اختیار محرومند، بنابراین معقول و متصور نیست آنها مکلف باشند و در آخرت محشور گردند»، از آیه 38 سوره انعام که حیوانات را امت هایی چون انسان ها می داند و سرانجام آنها را حشر الی الله معرفی می کند، استفاده می شود این موجودات، از برخی مراتب فهم و درک و از حدی از اختیار برخوردارند، بنابراین می توان آنها را مکلف به تکالیفی متناسب با شرایط و ساختار وجودی آنها دانست و نیز می توان گفت سرانجام آنها، حشر الی الله است. این دو امر، به وسیله روایات پرشماری که شاید بتوان آنها را متواتر معنوی دانست، تایید می شود. البته نه در قرآن و نه در روایات، کم و کیف تکلیف شدن آنها و چگونگی محشور شدنشان تبیین نشده است.

    کلیدواژگان: آیه 38 انعام، تفسیر کلامی، تکلیف حیوانات، حشر حیوانات
  • علیرضا نوبری* صفحات 227-248

    فطرت از واژگان کلیدی قرآن در حوزه انسان شناسی به طور خاص و هستی شناسی به طور عام است، ازاین رو از گذشته تاکنون مکاتب کلامی، فلسفی، عرفانی، تفسیری و روایی به آن پرداخته اند. پژوهش حاضر با بررسی تفاسیر موجود، با رویکرد تفسیری قرآن به قرآن و تاکید بر مباحث جانشینی و همنشینی، مفهوم فطرت را در کاربردهای قرآنی تبیین کرده است. این روش با رویکردی توصیفی تحلیلی تلاش می کند زوایای پنهان یک مفهوم را با فرایندی مشخص بازشناسی کند. با بررسی واژه « فطر / فطرت» در تفاسیر موجود و تحلیل آن، روشن گردید این واژه ضمن همنشینی با صفات ربوبیت، ولایت، توحید و رازقیت و جانشینی واژگان سنت، انشقاق و انفراج از آن، دربرگیرنده مفهومی نزدیک به مفهوم سنت است. از این رو، فطرت در قرآن بیانگر وجود نظم و انتظام در هستی است. چنین انتظام معناداری در درون انسان نیز منطبق بر نظام هستی مفطور شده است؛ نظامی که  در شکل روابط علی میان پدیده ها ظاهر می گردد.

    کلیدواژگان: فطر، فطرت، واژگان همنشین، واژگان جانشین
|
  • Abbas Mosallaei Pour, Mahdy Kahaky* Pages 9-28

    Paying attention to the interpretive narrations under the verses, forming a family of hadith, as well as paying attention to the grammatical type of phrases and words in the Arabic language and their role in the sentence, are the ways to understand the verses of the Holy Quran accurately. One of these cases is to note genitive constructions in Arabic with different types. Sometimes the appearance of words, for various reasons, including hidden state of final sign of a word and annexing modifier to the modified, given lack of attention, mislead the addressee. the predicate and the adjective, misleads the audience if they do not pay attention to such cases. Makes and prevents the exact meaning of the text. This study tries to make their effectiveness in translating and understanding religious texts clearer by applying these cases in verse 61 of Surah Tawbah and relying on the interpretation of "say: a hearer of good for you". On this basis, the expression "hearer of good" is a kind of annexed construction reffering to the Holy Prophet`s (s) is optimism about the people of the society and to his close relationship with and special attention to Amir al-Mu`minin (a).

    Keywords: Verse 61 of Tauba, Literary Commentary, the Attributes of the Holy Prophet (s), the Virtues of Amir al-Mu`minin (a), Hearer of Good
  • Ismaeil Malakootikhah* Pages 29-48

    Divorce and family separation in Islam is condemned and angered by God Almighty, but if the continuation of cohabitation is not possible due to severe and lasting incompatibility, the separation of spouses is justified. The Qur'anic interpretation of "sarahi jamil" in verses 28 and 49 of Surah Al-Ahzab indicates the need for a beautiful and morally oriented way of interaction between spouses in the divorce process so that while liberating the woman, her dignity does not be tarnished. This study, after examining the concept of "sarahi jamil", has read and documented the views of commentators on this Qur'anic teaching in order to present the positive and negative characteristics of meritorious divorce. The findings of the study indicate that the word "jamil" in the Holy Quran is used about the proper and meritorious strategy of human beings in oppressive conditions; and positive motivation, observance of divorce rules, proper fulfillment of material and spiritual rights, despair of reconciliation, kindness and good behavior, constructive consultation and useful agreement, respect for each other and respect for the right to choose a future spouse are some of the positive characteristics of a jamil/beautiful divorce, and in contrast, verbal and behavioral violence, harm and oppression toward each other concealment of facts, slander and sinful behaviors are some of the negative characteristics of a beautiful divorce.

    Keywords: Verses 28, 49 of Ahzab, Educational Commentary, Sarah Jamil, Meritorious Divorce
  • Seyyed Isa Mostarhami* Pages 49-62

    The characteristics of the earth are among the issues that have been considered for specific purposes in the Holy Quran and human knowledge. "Dahw al-arz" is an example of these features that the Almighty God in the thirtieth verse of Surah Nazi`at refers to a stage of the creation of the earth. The commentators have long offered various interpretations of the event according to their knowledge or according to the understanding of the audience as well as the sources in the field. According to the narrations of the creation of the earth, the emergence of the earth from under the water and its spread have been considered as a valid interpretation for this verse. Another group, referring to the meanings of the word dahw and the employment of human new sciences, has considered it as a reference to the movement and shape of the earth. Interdisciplinary studies of the Qur'an and astronomy and the lexicology of "dahw" and relying on the rule of the possibility of using the word in more than one meaning in the Holy Qur'an and the use of definitive scientific findings in the field of cosmology and the movement of celestial bodies it concluded that by Dahw al-arz is meant a far lasting event that has begun with the separation of the earth from another object and its launch into space, and continued until it becomes spherical and the basic conditions of life have provided.

    Keywords: Verse 30 of Naza'at, Scientific Interpretation, Dahw al-Arz, the Creation of the Earth, the Movement of the Earth, the Shape of the Earth
  • MohammadKazem Rahman Setayesh, Talat Hassani Bafrani Pages 63-84

    The verse of ikmal, which is one of the leading verses on the subject of Vilayat, has been the subject of controversy among the commentators of the two major Muslim sects throughout history. Contrary to the view of most Sunni commentators, the view of most Shiite commentators indicates the meaning of the verse on the authority of Amir al-Muminin Ali (a). Of course, the narrations indicating this meaning are not limited to the sources of Shiite narration and have been reflected in some sources of Sunni narration also. On this basis, it is not unlikely that the differences in the meaning of the verse are rooted in something other than the narrations, and that is how to understand the relationship between the verse ikmal and the verse of prohibitions from unlawful food. Misunderstanding of this relationship has provided the basis for the context of contextual incompatibility in arguing for the verse ikmal on the authority of Amir al-Mu'minin (a). In this regard, a descriptive-analytical look at the view and its origin shows: whether the verse ikmal has a descending connection with the verse of the prohibitions of unlawful food or not, considering that the meaning of the verse of prohibitions does not stop, the verse ikmal is the verse of protest. This verse indicates the guardianship of Amir al-Muminin (a) in terms of meaning with the verse of the prohibitions; the narrations issued by the infallibles regarding the verse ikmal have been a clever attempt to prove the falsity of this view.

    Keywords: Verse Ikmal, Rule of Context, System of Narrations, Guardianship of Amir al-Mu'minin (a)
  • Alireza Sharif*, Yoosef Hematti, Seyyed Majid Motahhari Nejad Pages 85-104

    In Surah Al-Isra', two corruptions of the children of Israel are mentioned. Some commentators have considered the occurrence of these corruptions in the past. Among these, a significant part of the interpretations consider the occurrence of this corruption and its suppression in the time of Bakhtunssar. However, in none of the narrations is the example of "uli ba`sin shadidin/of great might" applied to people in the past, and consequently the corruption of the children of Israel and also its suppression by the "uli ba`sin shadidin" will be realized in the end of the time, akhir ul-zaman. The author of Jame 'al-Bayan considers the occurrence of this corruption and its suppression at the time of Bakhtunassar, but other commentators have either not presented a new theory in this regard or have simply quoted his opinion without commenting on it. The present article reviews the analysis of interpretive texts and examines the possibility of corruption mentioned in the fourth verse of Surah Isra before Islam. It rejects the occurrence of corruption and its suppression in the pre-Islamic period, especially by Bakhtunassar, based on the available historical evidence, narrative reasons and logical analysis, and views the possibility of this promise occurring first in the post-Islamic period and then more precisely around akhir ul-zaman.

    Keywords: Verse 4 of Al-Isra', Akhir al-Zaman, Uli Ba`sin Shadidin, the Corruption of the Children of Israel, Zionism, Bakhtunassar
  • MohammadHadi Yadollahpour, Asghar Zahedi* Pages 105-124

    Verse 64 of Al-Imran, after explaining monotheism, expression of deviation, threat and violence in the verse of Mubahila, emphasizes the three principles of monotheism, divine lordship and abstinence from polytheism in thought and action in a lovely way. The Qur'an has denied the distorted facts in the teachings of the previous prophets by arguing and resistance against belief in the trinity, crucifixion and adoption of Jesus (a) as the son of God. Examination of the above verse shows that after the controversy and retreat of the elders of Christianity and the acceptance of jizyah, with the address "O people of the Book, come to an agreement between us and you", the verse has invited them to the main common topic between Muslims and Christians, that is, it has called for monotheism and the denial of polytheism and the Lordship of non-gods, and submission to the truth. Therefore, by relying on this verse, constructive relationships and interaction can be established by emphasizing commonalities, and everything that is conflict and humiliation in the way of invitation can be set aside on a solid foundation of common principles in relationships. On the other hand, the content of this verse includes various aspects of human individual and social life, which are associated with the enactment of social laws, and refers to proving true ownership and denying the deity of non-gods and removing polytheism from thought and behavior and the realization of a single Islamic nation.

    Keywords: Verse 64 of Al-Imran, Theological Interpretation, Monotheism, Inviting People of the Book
  • Hosein Alavi Mehr, Sadiqeh Parvan* Pages 125-146

    Burhan-I rabb" is one of the topics in the story of Prophet Yusuf (a) and one of the controversial phrases in the Holy Quran, about which the commentators have offerred various comments. Some commentators have considered the observation of the outside observer as the "burhan-i rabb" which is taken from the fabricated narrations and far from the dignity of the position of prophethood and infallibility of Prophet Yusuf (a). Other commentators have described the unseen helps, observation of divine beauty and infallibility as " burhan-i rabb". Of the many opinions presented, these are the most frequent and the most widely presented. The present study seeks to critique "infallibility" - as the most important opinion put forward by most particular commentators. On this basis, using rational and narrative evidences, the arguments of the above views are insufficient and the "burhan-i rabb" is the light of guidance and success.

    Keywords: Verse 24 of Yusuf, Theological Interpretation, Burhan-i Rabb, Prophet Yusuf (a), Infallibility, Light of Guidance, Success in Avoiding Sin
  • Mahmood Akbari, Reza Shokrani* Pages 147-164

    The verse 94 of Nisa' has focused on the components of approximation in the Islamic Ummah, which is followed by the coexistence of believers by strengthening their friendship and heartfelt love. The central theme of the verse is the prohibition of the causes of internal killing and the importance of explaining events to prevent its recurrence and regrettable consequences. The present article seeks to express the components of approximation of the Islamic Ummah based on the interpretation of the above verse. The findings of the article indicate that paying attention to the requirements of faith, including the subject of positive tendency of believers and their negative tendency to enemies, civilization or understanding the limits of internal relations and its application based on religious teachings, avoiding the challenges of approximation if viewed strategically. It should be noted that many differences will lead to the internal rapprochement of the Islamic Ummah.

    Keywords: Verse 94 Nisa, Theological Interpretation, Approximation of Religions, Islamic Ummah, Components of Approximationism
  • MohammadJavad Eskandarloo* Pages 165-188

    The fifty-fourth verse of Surah Ma'idah, which is called the verse of irtidad, apostasy, is one of the most important and challenging verses among the commentators of the two Islamic major sects. When iterpreting bi qaumin yuhibbuhum wa yuhibbunah, most sunni commentators said that by the word qaumin Abu Bakr, Abu Musa Ash`ari and Ansar have been intended; while Shiite commentators viewed Ali (a), Salman Farsi and his companions and Hazrat Mahdi (a) and his followers as those intended by the word. In the article, the reasons of each of the mentioned commentators have been criticized by descriptive-analytical method and in the end, Hazrat Mahdi (a) and his companions have been known as those intended. Of course, since this view is only for eamples, it also refers all the believers and warriors who will appear by the time of the advent of that Imam and will have the attributes mentioned in the verse.

    Keywords: Verse 54 of Maeda, Theological Interpretation, Comparative Interpretation, Helpers of Hazrat Mahdi (a)
  • Ali Askari Yazdi, Seyyed Ali Mohammad Mousavi* Pages 189-204

    The Verses 31 of Noor, 53 and 59 of Ahzab are known as the verses of hijab. The present study seeks to investigate the method of interpretation of the above verses in the commentaries Al-Kashaf and Al-Mizan. Based on the order of revelation and appearance of the verses, God Almighty first instructs the believing men in verse 53 of Ahzab that their encounter with the wives of the Prophet (s) should be "min wara`i hijabin". Then, in verse 59, he asks the believing women to cover themselves with "jalbab" so that they will not be harassed by those illegal to them. Finally, in verse 31 of Noor, by mentioning the details of the issue of hijab, draws its limits. In the meantime, Zamakhshari has sometimes provided an unacceptable interpretation of the verse in question, citing weak narrations. When comparing his views with those of Allameh Tabatabai and evaluating his reasons and documents, some of Zamakhshari's views such as viewing the second caliph`s discontent and zeal of foreign`s coming and going in the house of the Holy Prophet (s) as the revelation ground of the verse of Ahzab are surely unacceptable. Also, both commentators have sometimes given up the appearance of the verse without any reason and have given an interpretation contrary to the appearance.

    Keywords: Verse 31 Noor, Verses 53, 59 of Ahzab, Verses of Hijab, Limits of Hijab, Commentary Al-Kashshaf, Almizan fi Tafsir al-Quran
  • AliAkbar Kalantari* Pages 205-226

    Contrary to the common belief that "animals are deprived of intellect, understanding and free will, so it is not reasonable and conceivable that they should be obliged and gathered in the Hereafter", from the verse 38 of An'am which considers animals as nations like humans that gather before God, it becomes clear that creatures have some levels of understanding and have a degree of authority, so they can be considered responsible for tasks appropriate to their conditions and structure of existence. It can also be said that ultimately, they will gather before God in the Resurrection. The claim may be proved by numerous narrations which may be considered as being of frequency in meaning, mutavatiri manavi. Of course, neither in the Qur'an nor in the narrations, it is not explained how much they are responsible and how they are gathered.

    Keywords: Verse 38 An'am, Theological Interpretation, the Task of Animals, Animals` Gathering in the Hereafter
  • Alireza Nobari* Pages 227-248

    Fitrat is one of the key words of the Qur'an in the field of anthropology in particular and ontology in general, so from the past until now, theological, philosophical, mystical, interpretive and narrative schools have dealt with it. The present study has explained the concept of fitrat in Qur'anic applications by examining the existing interpretations, with the interpretive approach of Qur'an to Qur'an and emphasizing the issues of paradigmatic and syntagmatic relationships. This method with a descriptive-analytical approach tries to describe the hidden angles of a concept with a specific process. Examining the word "fitr / fitrat" ​​in the existing interpretations and analyzing it, it became clear that this word, while accompanying the attributes of Lordship, vilayah, tawhid and raziqiyyat and substituting the words of sunnah, inshiqaq and infiraj from it, includes a concept close to the concept of sunnah. Hence, the Qur'anic word  fitrah indicates the existence of order in the universe. Such a meaningful order within man has also been adapted to the system of existence; A system that appears in the form of causal relationships between phenomena.

    Keywords: Fitr, Fitrat, Paradigmatic Words, Syntagmatic Words